CBX C


In Amerika viel vanaf 1981 de verkoop van de CBX bijna geheel stil. Slechts een beperkt aantal kon met behoorlijke kortingen nog worden uitgeleverd aan nieuwsgierige klanten. Veel Pro-links echter restte geen ander lot dan te worden geschonken aan technische scholen als sleutel- en leerobject der motortechniek. Sommige van deze vrijwel onbeschadigde en maagdelijke Pro-links komen tegenwoordig te koop via internet. Met de lagedollarstand van tegenwoordig kun je hierdoor voor relatief weinig geld nog inhet bezit komen van en vrijwel nieuwe CBX zonder testkilometers.

In 1982 onderging mede daarom de CBX Pro-Link geen grote wijzigingenmeer. Waarschijnlijk zag Honda zelf al in dat dit het laatste jaar zou worden voor de zescilinder CBX (men had immers een waardige, uiterst moderne opvolger in de vorm van de VF1000 in de coulisses klaar staan) en bracht men dus slechts enkele extra's aan, waaronder een klokje (voorheen optie, nu standaard in dekuip gemonteerd) en een beugel voor de berijder achterop het zadel.

Als nieuwe kleur voor deze, zogenaamde, Pro-Link C werd Pearl Altair White gekozen, beter bekend als paarlemoer wit. Sommige (vroege) witte Pro-links zijn overigens zonder de extra beugel op het zadel afgeleverd. de echte reden daarvan is bij ons niet bekend. Het vermogen van de Prolink C bleef ongewijzigd op 100 pk. Het framenummer van de CBX C startte net als bij de CBX B met SC06.

In Nederland werden de laatste Pro-Links tegen hoge kortingen in 1983/1984 nog uitgeleverd (de BVB had zijn intrede gedaan en alle motoren van de ene op de andere dag 30% duurder gemaakt!). Eind jaren '80 / begin jaren '90 was de dip in de prijsontwikkeling van de inmiddels tweede of derdehandse CBX. Toen kon je soms voor iets meer dan 2.000 gulden (ca. 1.000 euro......) eigenaar worden van een zescilinder met (doorgaans) relatief weinig kilometers. Veel van deze geluksvogels vinden we nu nog steeds in ons ledenbestand.

De Pro-link is als model met ca. 6.250 geproduceerde exemplaren de zeldzaamste CBX, waarbij modeljaar 1982 (witte uitvoering) met ca. 2.750exemplaren in absolute zin het minst is geproduceerd.